Одржано предавање на тему „Заступљеност жена у полицијским структурама БиХ“

Започета сарадња СИПА-е и Високе школе „Логос центар“ Мостар

У складу са потписаним Споразумом о сарадњи између Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Високе школе „Логос центар“ Мостар, портпаролка СИПА-е Кристина Јозић, која је и контакт особа за питања родне равноправности у СИПА-и, те активна чланица Удружења „Мрежа жена полицајаца“, одржала је у суботу (14.5.2016. године) у овој високошколској установи предавања на тему „Заступљеност жена у полицијским структурама БиХ“.

Студенти прве и четврте године студијског програма „Безбједност“ имали су прилику да се упознају са основним појмовима који су од значаја за разумијевање проблематике родне равноправности (пол, род, стереотипи и др.), међународним и домаћим правним оквиром којим је регулисана ова област, те конкретним питањима која се тичу заступљености жена у полицијским структурама БиХ, актуелним стањем, предузетим активностима и др.

Будући да су полицијске службенице подзаступљене у полицијским органима на свим нивоима у БиХ, а посебно на мјестима одлучивања и онима са вишим чиновима, презентовани су одређени примјери позитивне праксе и препоручене мјере за повећање броја жена у полицијским структурама БиХ, а посебно на руководећим позицијама.

У том контексту презентоване су активности које је СИПА предузела у протеклом периоду, будући да СИПА предњачи по заступљености полицијских службеница у свом саставу, којих је тренутно 73 или 14,43 %, у односу на друге полицијске органе гдје је тај проценат између 3,33 % и 8,74 %, према посљедњем извјештају Министарства безбједности БиХ из 2015. године.

СИПА ће и убудуће сарађивати са наведеном институцијом, али и осталим образовним институцијама у БиХ, јер сматра веома значајним да на овај начин учествује у едукацији будућих кадрова безбједносних структура у БиХ.