Наставак активности у предмету „Лутка“

Уз помоћ СИПА-е њемачка полиција ријешила убиство након 27 година

Предузимајући мјере и радње на документовању кривичних дјела која се истражују у оквиру предмета кодног назива „Лутка“, Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) уступила је полицијским органима СР Њемачке податке о идентитету лица које је починило кривично дјело убиство. Наведено кривично дјело почињено је 1990. године на подручју СР Њемачке.

Након извршених провјера у СР Њемачкој, потврђен је идентитет починиоца кривичног дјела и расвијетљено убиство почињено прије 27 година. Наведено лице било је предмет рада СИПА-е у оквиру предмета „Лутка“. СИПА је против поменутог лица поднијела Тужилаштву БиХ извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцу због кривичних дјела почињених на подручју БиХ.

Истражни тим СИПА-е кодног назива „Лутка“ активно наставља рад с циљем расвјетљавања великог броја убистава, разбојништава, изнуда и других тешких кривичних дјела, те се у наредном периоду очекују нови резултати.

Информације које је СИПА уступила биле су кључне за истрагу у СР Њемачкој, а СИПА је још једном показала да је кључни партнер у међународној полицијској сарадњи у најсложенијим предметима.