Успјешно завршена обука припадника СИПА-е и ОС БиХ

Полицијски службеници Јединице за специјалну подршку СИПА-е и припадници Оружаних снага БиХ (ОС БиХ), у периоду од 17.3. до 8.5.2014. године, присуствавали су обуци „Основни курс за уништавање НУС-а – ниво II“. Након успјешно завршене обуке за уништавање неексплодираних убојних средстава, у касарни ОС БиХ „Рајловац“ данас је уприличена свечаност поводом уручења цертификата полазницама обуке. Свечаној церемонији додјеле цертификата присуствовали су представници Оружаних снага БиХ и Јединице за специјалну подршку СИПА-е на челу са в.д. замјеника команданта Jединице Јовицом Миросављевићем.

Курс је реализован у касарни ОС БиХ „Рајловац“ и војном полигону „Гладна брда - Гламоч“ под вођством инструктора Центра за обуку, противминско дјеловање и НУС Оружаних снага БиХ. Успјешно га је завршило, између осталих, и 12 припадника СИПА-е, чиме су стекли звање техничара за уништавања конвенционалне муниције (ЦМД).

Полазници су едуцирани о ознакама муниције, општим подацима о експлозиву, упаљачима и њиховој функцији, основама детектовања и уништења НУС-а, те мјерама безбједности. Оспособљени су да препознају, идентификују и изврше појединачна и масовна уништавања експлозивних средстава или њихово уклањање.

Учешће на овој обуци наставак је континуиране успјешне сарадње Државне агенције за истраге и заштиту и Оружаних снага БиХ у области стручног усавршавања. Обуком су унапријеђена постојећа знања и вјештине припадника СИПА-е и ОС БиХ, што ће им помоћи да спремно и професионално одговоре свим изазовима у будућем раду.