Захвалница из Брисела

Успјешна сарадња СИПА-е и ОЛАФ-а

Након састанка одржаног у септембру 2014. године када је остварен први званични контакт између представника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Европског уреда за борбу против превара (ОЛАФ), успостављена је добра и плодоносна сарадња између ове двије агенције.

На првом састанку, одржаном у службеним просторијама СИПА-е, разговарано је о будућој сарадњи у истражним активностима које се односе на ненамјенско трошење средстава која су пласирана у БиХ посредством фондова Европске уније, а договори су настављени за вријеме посјете истражног тима СИПА-е Бриселу. Спроводећи заједничке истражне активности, истражни тимови СИПА-е и ОЛАФ-а успоставили су блиску комуникацију и сарадњу.

Овим поводом из сједишта ОЛАФ-а у Бриселу СИПА-и је јуче (18.3.2015. године) стигла захвалница за успјешнo започету сарадњу. У захвалници се, између осталог, наводи да се ОЛАФ увјерио да СИПА жели да сарађује и пружа подршку ОЛАФ-у у мисији заштите финансијских интереса Европске уније.  Такође се изражава задовољство због будућег развоја сарадње путем заједничких истрага.

СИПА ће и у будућности  бити на располагању ОЛАФ-у за пружање сваког вида помоћи и са задовољством ће учествовати у заједничким истражним активностима како би се заштитили финансијски интереси Европске уније.