У здруженој акцији СИПА-е и УИО спроводе се претреси на више локација

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у здруженој акцији са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, започели су данас, 25.6.2013. године, претресе на четири локације на подручју Средњобосанског кантона (СБК), уз асистирање припадника МУП-а СБК.
У оквиру наведених активности извршени су претреси двије бензинске пумпе, као и два пословна објекта одређених компанија на подручју Фојнице и Кисељака, те возила која користе правнa и физичкa лица, због сумње у почињење кривичног дјела из члана 210. КЗ БиХ „Пореска утаја или превара“ , у вези са прометом нафте и нафтним дериватима.
Претреси су још увијек у току, а пронађени доказни материјал биће привремено одузет ради вјештачења и кориштења у даљем поступку.
Акција је усмјерена на доказивање сумње да су одређенa лица у својству одговорних лица у правним субјектима који се баве трговином нафтом и нафтним прерађевинама, сачињавала лажну документацију, те вршила тзв. фиктивни промет, чиме је буџет Босне и Херцеговине оштећен у износу већем од 270.000,00 КМ, колико је до сада утврђено.
Активности у оквиру овог предмета биће настављене, а о коначним резултатима акције јавност ће бити накнадно информисана.