У току извoђење оперативне акције кодног назива “Дамар”

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), рано јутрос (26.9.2018. године), у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Аустрије и Министарством унутрашњих послова Републике Србије, те уз помоћ полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, започели су реализацију међународне полицијске акције кодног назива „Дамар“.

Акција је усмјерена на прикупљање доказа о извршењу кривичног дјела из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. истог закона „Неовлаштени промет опојним дрогама“.

У току су претреси стамбених и пословних објеката, покретних ствари и лица на шест локација на подручју Бијељине и Вукосавља. 

Постоје основи сумње да су осумњичени у периоду од априла до септембра 2018. године, с циљем стицања противправне имовинске користи, основали организовану криминалну групу ради производње и кријумчарења опојне дроге марихуане и њеног деривата сканка из Босне и Херцеговине у Републику Аустрију. 

Активности се изводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а до сада су слободе лишена три лица и откривена лабораторија са вјештачким условима за узгој марихуане.

 О резултатима акције јавност ће бити накнадно информисана.