На терену више од 200 службеника

У току акција „Лист“ – СИПА и УИО врше претресе објеката на више десетина локација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су рано јутрос (13.7.2015. године) акцију кодног назива „Лист“, која се изводи у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО) због организованог криминала.

У току су претреси објеката на више десетина локација на подручју општина Широки Бријег, Посушје, Шамац, Брчко дистрикт, Груде, Маглај, Бијељина, Мостар, Љубушки и Љубиње због постојања основа сумње у почињење кривичног дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелом пореска утаја или превара, злоупотреба положаја или овлаштења, примање дара и других облика користи и давање дара и других облика користи.

Припадници организоване криминалне групе доводе се у везу са кријумчарењем високотарифних роба у БиХ, односно незаконитим прометом дувана у листу и сјеченог дувана. Сумњиче се да су у периоду од марта до јула 2015. године на тржиште БиХ у илегалан промет убацили сјечени дуван у количини већој од 220 тона с циљем прибављања противправне имовинске користи, чиме је буџет БиХ оштећен у износу већем од 18 милиона КМ.

Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а више информација биће саопштено током дана.