У току акција „Лист 1“ – СИПА и УИО претресају објекте на десет локација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и припадници Управе за индиректно опорезивање БиХ започели су рано јутрос (14.10.2015. године) акцију кодног назива „Лист 1“, која се изводи у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта. Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а наставак су акције „Лист“ која је реализована у јулу ове године.

У току су претреси објеката на десет локација на подручју општина Тузла, Бијељина, Сребреник, Градачац, Брчко, Сарајево и Источно Сарајево због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 210а. КЗ БиХ „Недозвољен промет акцизних производа“, а све у вези са чланом 29. КЗ БиХ (Саучесништво).

Припадници организоване криминалне групе сумњиче се да су у периоду од марта до октобра 2015. године, с циљем стицања противправне имовинске користи, неовлаштено продавали веће количине резаног дувана, без претходног обиљежавања акцизним маркицама и плаћања обавезне акцизе. Главни осумњичени се сумњичи да је куповао дуван у листу, организовао резање, прераду и паковање у различитим количинама, а потом продавао посредницима који су резани дуван пласирали на тржиште.

Према прелиминарним процјенама, у наведеном периоду продато је најмање 15 хиљада килограма резаног дувана, чиме је буџет БиХ оштећен за износ од око 1.200.000 КМ, а прибављена противправна имовинска корист већа је од 80 хиљада КМ.

Више информација биће саопштено током дана.