У СИПА-и почела тродневна обука за полицијске службенике из области ратних злочина

У службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у Источном Сарајеву данас је (26.1.2016. године) званично почела тродневна обука за укупно 22 полицијска службеника Федералне управе полиције, МУП-а Републике Српске, Полиције Брчко дистрикта БиХ и кантоналних министарстава унутрашњих послова.

Обуку су организoвали СИПА и ИЦИТАП, уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, а у оквиру обуке биће обрађене различите теме из области методике истраживања и доказивања кривичних дјела ратних злочина и кривичних дјела кажњивих по међународном хуманитарном праву.

Учесницима су се обратили директор СИПА-е Перица Станић, директор ИЦИТАП-а Чарлс В. Бенет, директор Одјељења за људску димензију Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Кен Палмер и шефица Посебног одјељења за ратне злочине и замјеница главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић. Директор СИПА-е истакао је значај обуке и рекао да је циљ размјена позитивних искустава и унапређење сарадње свих агенција за спровођење закона у БиХ, као и других домаћих и међународних актера, који на било који начин могу допринијети истраживању и процесуирању ових злочина, као и тражењу несталих и пружању одговарајуће подршке жртвама.    

Представници ИЦИТАП-а, Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Тужилаштва БиХ захвалили су се директору СИПА-е за организацију обуке, као и другим локалним и међународним партнерима на подршци обуци и доприносу у истраживању кривичних дјела ратних злочина и тражењу несталих. Директор ИЦИТАП-а истакао је значај заједничког рада на овим предметима и рекао да само непристрасне и професионалне истраге ратних злочина воде правди, а правда миру, који води напретку и просперитету за све грађане БиХ. Он је похвалио напоре СИПА-е у овој области. Кен Палмер је нагласио да је ова обука одличан примјер улоге СИПА-е као кључног државног актера у унапређењу стручности и квалитета у кривичним истрагама, те да је Мисија ОСЦЕ-а у БиХ изузетно задовољна сарадњом са СИПА-ом. Замјеница главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, такође је истакла значај обуке која ће унаприједити знање полицијских службеника у области истраживања и доказивања кривичних дјела ратних злочина и допринијети размјени искустава. Представници Тужилаштва БиХ одржаће и предавања која се односе на домаћи и међународни правни оквир у овој области.