У СИПА-и одржана обука у оквиру ИПА 2013 твининг пројекта „Подршка борби против прања новца”

Дана 23.4.2018. године, у просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у оквиру ИПА 2013 твининг пројекта под називом „Подршка борби против прања новца“, реализована обука коју су одржали службеници Финансијско-обавјештајног одјељења СИПА-e и експерти Европске уније.

Обуци је присуствовало преко 60 учесника из банкарског сектора и одређеног броја агенција задужених за надзор над радом обвезника Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Учесницима су представљене активности Финансијско-обавјештајног одјељења СИПА-е, активности процјене ризика од прања новца и финансирања терористичких активности у БиХ, актуелне типологије и индикатори прања новца и финансирања терористичких активности у БиХ и земљама Европске уније, те новости у европском законодавству у овој области.

Циљ обуке је унапређење рада службеника банака у БиХ у пословима спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, откривања и пријављивања сумњивих трансакција и сарадње са Финансијско-обавјештајним одјељењем СИПА-е.

Ова обука представља једну у низу активности које СИПА предузима с циљем побољшања система превенције и откривања прања новца и финансирања терористичких активности у Босни и Херцеговини.