Акција „Лиштица“- СИПА лишила слободе 14 лица

У претресима пронађено више од 20 тона дувана у листу и резаног дувана

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у акцији кодног назива „Лиштица“ која је започета јутрос, слободе су лишили 14 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, пореска утаја или превара и прање новца.

Претресени су објекти на 25 локација на подручју Груда, Широког Бријега, Читлука, Зенице и Сарајева. Током претреса пронађено је и привремено одузето више од пет тона резаног дувана, око 18 тона дувана у листу, три машине за сјечење дувана, већа количина новца у готовини, четири путничка моторна возила, више од 800 кутија цигарета различитих марки без поријекла и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку, док претреси на одређеним локацијама још увијек трају.

У току је привођење лица лишених слободе у службене просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде, након чега ће се, сходно упутама поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу, а више лица саслушава се у својству свједока.

Акцији је претходила интензивна криминалистичка истрага коју су истражитељи СИПА-е спровели под надзором Тужилаштва БиХ, а данашње активности реализоване су у сарадњи са службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, МУП-а Западнохерцеговачког кантона и МУП-а Зеничко-добојског кантона. Овом приликом захваљујемо се на изузетно успјешној сарадњи са наведеним органима.