Акција „Чарли“

У претресима на подручју Велике Кладуше пронађена велика количина кријумчарених ауто-дијелова

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) реализовали су јуче (15.6.2016. године) акцију кодног назива „Чарли“. Током акције претресени су објекти на 14 локација на подручју Цазина и Велике Кладуше с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Претреси на одређеним локацијама трајали су до касних вечерњих сати. На двије локације на подручју Велике Кладуше, у илегалном складишту, пронађена је велика количина кријумчарених ауто-дијелова. Према прелиминарним процјенама, вриједност пронађене робе износи више од 500.000 КМ.

Приликом претреса пронађена је и привремено одузета пословна документација, јединствене царинске исправе, већа количина бјанко фалсификованих фактура, печати, рачунарска опрема, телефони, СИМ картице, УСБ-ови, меморијске картице и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Активности су спроведене по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ у сарадњи са Управом за индиректно опорезивање БиХ и МУП-ом Унско-санског кантона.

Слободе је лишено седам лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом пореска утаја или превара, кријумчарење, организовање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе, злоупотреба положаја или овлаштења, примање дара и других облика користи, давање дара и других облика користи и недозвољено складиштење робе. Наведена лица се сумњиче за незаконите активности приликом увоза у БиХ половних аутомобила, резервних дијелова и друге робе.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе, сходно упутама поступајућег тужиоца, су отпуштена, а даље активности по овом предмету интензивно се настављају.