У оперативној акцији „Параван“ СИПА лишила слободе три лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) синоћ су (4. 4. 2024. године) на подручју Мостара, Међугорја и Коњица, по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, реализовали оперативну акцију кодног назива „Параван“, приликом чега су извршили претресе стамбених и помоћних објеката и покретних ствари на пет локација.

Слободе су лишена три лица која су спроведена у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњичених, након чега ће у законском року бити предата у надлежност поступајућем тужиоцу Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Приликом претреса откривен је и привремено одузет око један килограм опојне дроге кокаин, четири аутоматске пушке, пиштољ калибра 7,65 мм са 20 комада пиштољске муниције, 12 комада граната за ручни бацач граната, три електричне детонаторске каписле (ЕДК), једна противпјешадијска мина „МРУД“ (мина распрскавајућег усмјереног дејства), 90 комада метака за аутоматску пушку, новац у износу 44.000 конвертибилних марака и 6.000 евра као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Наведене активности проведене су због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелима „Неовлаштени промет опојним дрогама“, и „Неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Приликом реализације ове оперативне акције остварена је сарадња са Министарством унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона.