У наставку рада по предмету „ИСТОК СВОТ“ СИПА лишила слободе једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (3. 4. 2024. године) на подручју Источног Сарајева, у наставку рада по предмету „ИСТОК СВОТ“, лишили слободе једно лице.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лице лишено слободе, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, предато је у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Данашње активности наставак су рада по предмету „ИСТОК СВОТ“ који је раније започет против лица која се сумњиче да су починили кривично дјело „Организовани криминал“, прописано Кривичним законом Босне и Херцеговине, у вези са кривичним дјелима „Кријумчарење људи“, „Недозвољено држање оружја или експлозивних материја“, „Отмица“, „Изнуда“ „Лаке тјелесне повреде“, прописана Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине.

Извршено је и привремено одузимање предмета који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

У наставку рада по предмету остварена је сарадња са полицијским службеницима Швајцарске Конфедерације, Еуропола и Интерпола, Министарством унутрашњих послова Републике Србије, Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ и Службом за послове са странцима БиХ.

У наведеном предмету подршку истрази пружио је пројекат ЕУ4ФАСТ.