У наставку оперативне акције „Зип“ – слободе лишено једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (20.02.2024. године), у наставку оперативне акције „Зип“ на подручју Кладња слободе лишили једно лице, које је спроведено у просторије СИПА-е, гдје је над њим извршена криминалистичка обрада и испитивање у својству осумњиченог. О даљем статусу наведеног лица ће се у законоском року одредити поступајући тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Лице је лишено слободе по налогу Суда Босне и Херцеговине и уз надзор Тужилаштва Босне и Херцеговине, због постојања основа сумње да је починило кривична дјела „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелима „Кријумчарење лица“, „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“ прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Подсјећања ради полицијски службеници СИПА-е су дана 06.02.2024. године реализовали оперативну акцију „Зип“, којом приликом је слободе лишено девет лица, која је резултат вишемјесечне проведене истраге у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Хрватске, уз подршку Еуропола, када је задокументовано кријумчарење око 70 лица држављана Републике Турске из Босне и Херцеговину у Републику Хрватску, те даље у земље Европске уније. Кријумчарење је вршено на начин да су лица превожена скривена у камионима са територије Босне и Херцеговине на подручје Републике Хрватске.