У наставку акције „Папирус“ слободе лишено једно лице

У наставку активности у предмету кодног назива „Папирус“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) су, 21.4.2017. године, слободе лишили једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело кривотворење исправе и овјеравање неистинитог садржаја. Активности су спроведене у сарадњи са Граничном полицијом БиХ.

Поступајући по предмету Тужилаштва БиХ, полицијски службеници СИПА-е у претходном периоду су спроводили истражне радње против више лица за која постоје основи сумње да су у периоду од 2013. до 2016. године заједничким дјеловањем успоставили систем за крађу идентитета грађана БиХ, те неовлаштено прибављали и користили личне податке држављана БиХ, с циљем прибављања и продаје лажних докумената другим осумњиченим лицима.

Полицијски службеници Граничне полиције БиХ су, 21.4.2017. године на Граничном прелазу „Орашје“,  приликом покушаја преласка границе задржали једно лице због постојања основа сумње да је користило лажни пасош БиХ. На основу усмене наредбе судије за претходни поступак Општинског суда у Сарајеву, полицијски службеници СИПА-е претресли су наведено лице и пронашли и привремено одузели лажни пасош БиХ и лажну личну карту БиХ. Лице је лишено слободе и приведено у службене просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде, након чега је у својству осумњиченог предато Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево на даље поступање.