У наставку акције „Мастер“ приведено девет лица

У наставку рада на предмету кодног назива „Мастер“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су, 24.9.2013. године, у раним јутарњим сатима, наставили активности лишења слободе и претреса стамбених и других објеката на већем броју локација на подручју Сарајева, Тузле, Брчког, Бијељине и Зворника. Активности су спроведене по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, уз асистенцију припадника Управе за индиректно опорезивање БиХ, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта.

Наведене активности наставак су оперативне акције кодног назива „Мастер“, која је реализована 26.8.2013. године, када је на подручју Босне и Херцеговине слободе лишено девет лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 210. КЗ БиХ „Пореска утаја или превара“, кривичним дјелом из члана 216. КЗ БиХ „Царинска превара“ и кривичним дјелом из члана 209. КЗ БиХ „Прање новца“.

У данашњој акцији приведено је девет лица, од којих je за шест лица одређена мјере лишења слободе. Наведена лица су високопозиционирани дужносници државних органа управе, за које се основано сумња да су као чланови организоване криминалне групе извршили кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 220. КЗ БиХ „Злоупотреба положаја и овлаштења“, кривичним дјелом из члана 217. КЗ БиХ, „Примање дара и других облика користи“ и кривичним дјелом из члана 31. КЗ БиХ „Помагање“.

 У конкретном случају ради се о дугогодишњем организованом криминалном процесу, у ком су учествовалa и службена лица која су злоупотријебила свој положај тако што су противзаконитим радњама увоза разних врста роба и законом забрањених супстанци и средстава, уз непоштивање прописаних царинских процедура, нарушиле безбједност грађана БиХ и оштетиле буџет државе у вишемилионском износу.

Претреси су извршени на десет локација, приликом чега је пронађена и привремено изузета одређена количина ватреног наоружања, обимна документација о имовини коју осумњичена лица посједују, а за коју постоји сумња да је прибављена новцем који потиче из извршења кривичних дјела, као и друга финансијска документација и предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку (мобилни телефони, СИМ картице, рачунарска опрема, путничко мотрно возило и др.).

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту у Тузли, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Активности на овом предмету биће настављене, о чему ће јавност бити накнадно информисана.

Снимак данашњег привођења погледајте овдје.