Специјалци успјешно завршили обуку из области СКУБА роњења

У Мостару промовисана шеста генерација кадета СИПА-е

У Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова (АЕПТМ) у Мостару данас је (15.11.2017. године) одржана свечаност на којој је у чин млађи инспектор промовисано 25 кадета Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и пет кадета Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Ово је шеста генерација кадета СИПА-е који су прошли ригорозну селекцију у оквиру конкурсне процедуре за пријем кадета СИПА-е. Током четверомјесечне обуке полазници су похађали основну полицијску обуку за стицање чина млађи инспектор. Обука се састојала од двије фазе. Прва фаза подразумијевала је теоријску наставу са практичним вјежбама, док је другу фазу чинила ситуацијска и теренска обука и полагање завршног испита. У наредном периоду кадети ће потписати уговор о раду и положити свечану заклетву, чиме ће службено засновати радни однос у СИПА-и.

Директор СИПА-е Перица Станић честитао је кадетима успјешан завршетак основне полицијске обуке и пожелио много среће и успјеха у будућем раду. Кадетима су честитке упутили и Бранко Вукоја, директор АЕПТМ-а, Мирсад Вилић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ. Током обраћања кадетима истакли су како су изабрали часно и одговорно занимање које тражи „вруће срце, хладну главу и чисте прсте”. Такође су нагласили и потребу цјеложивотнога учења и усавршавања као основног услова за успјешну борбу против свих облика криминала, с циљем повећања ефикасности и дјелотворности рада полицијских агенција.               

На свечаности су додијељени и цертификати полазницима специјалистичких обука из области СКУБА роњења. У сарадњи Спортско-еколошког удружења „Херцеговина“ и АЕПТМ-а током године су одржане двије обуке из ове области, а прва проведена обука је обука „Ронилац отворених вода“, коју су похађала и успјешно завршила четири припадника Јединице за специјалну подршку СИПА-е.