У координисаној акцији СИПА-е и МУП-а Р. Србије разбијена међународна криминална група

Поступајући по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), спровели су, 14.3. и 17.3.2014. године, оперативну акцију кодног назива „Брод“ у којој је лишено слободе једно лице и претресени објекти на укупно четири локације на подручју Живиница и Сарајева због међународне трговине дрогом.

У оквиру ове акције, 14.3.2014. године, на подручју Сарајева слободе је лишено лице иницијала С.С. Истог дана претресен је стамбени објекат који користи наведено лице и пронађено и одузето око 300 грама прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „спид“, двије прецизне ваге, мобилни телефони, одређени новчани износ, СИМ картице и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Након криминалистичке обраде у службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту, 15.3.2014. године лице лишено слободе предато је на даљу надлежност Тужилаштву БиХ, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима против пет лица, због постојања основа да су починили кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. КЗ БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“. Преостала четири лица третирана предметним извјештајем слободе је лишио МУП-а Републике Србије.

У наставку рада на овом предмету, 17.3.2014. године, на подручју Живиница претресени су објекти на три локације, приликом чега је у стамбеном објекту чији је корисник лице иницијала А.С. пронађено и привремено одузето око 1,3 кг непознате прашкасте материје која ће бити предмет вјештачења.

Ради се о координираној оперативној акцији са МУП-ом Рeпублике Србије на сузбијању међународне трговине опојном дрогом у оквиру које је МУП Републике Србије 14.3.2014. године лишио слободе девет лица, чланова организоване криминалне групе.