У акцији „Сунце“ СИПА одузела већу количину оружја и опојне дроге

У оквиру борбе против организованог криминала, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (14.12.2016. године) спровели оперативну акцију кодног назива „Сунце“.

Слободе су лишена два лица и претресени објекти које користе осумњичени, због постојања основа сумње да су наведена лица починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе и кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама. Активности су спроведене по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

            У оквиру овог предмета, у претходном периоду и у јучерашњим претресима покретне и непокретне имовине коју користе лица лишена слободе, пронађена је и привремено одузета већа количина експлозива, оружја, муниције и војне опреме (око 10 кг експлозива, четири аутоматске пушке, четири пиштоља, један спорогорећи штапин за експлозив дужине 10 м, четири детонаторске каписле, преко 400 комада муниције различитог калибра, оптички нишан, 21 оквир за наведено оружје), преко 100 кг опасне материје која асоцира на живу, 9,5 кг материје која асоцира на опојну дрогу марихуану, 3 кг материје која асоцира на опојну дрогу спид, 300 г материје која асоцира на опојну дрогу хероин, четири мобилна телефона, више СИМ картица, те значкa Међународне полицијске агенције – ИПА. Ова акција представља једну од акција у којој је привремено одузета највећа количина опојних дрога, експлозива и опасних материја у БиХ.

Након криминалистичке обраде у простoријама СИПА-е, лица лишена слободе предата су Тужилаштву БиХ на даље поступање.