У акцији "Сејлор" СИПА лишила слободе више лица због организованог криминала

  

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су синоћ акцију кодног назива „Сејлор“, која се изводи на подручју Бање Луке и Мостара.

У акцији су синоћ слободе лишена четири лица иницијала М.М, Ж.Ђ, Д.Т. и Д.М. због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима пореска утаја или превара, царинска превара, противзаконито посредовање и злоупотреба положаја или овлаштења. Припадници СИПА-е данас су у оквиру ове акције лишили слободе још два лица иницијала И.П. и Б.М.

Наведена лица сумњиче се да су као припадници организоване криминалне групе искористили стање природне несреће у БиХ, тако што су вршили одређене малверзације приликом сачињавања листи о оштећењу робе у појединим фирмама. Они се сумњиче да су фалсификовали и сачињавали лажну документацију како би приказали већу штету него што јесте ради избјегавања плаћања ПДВ обавеза, а све с циљем стицања противправне имовинске користи.

У акцији "Сејлор", која се спроводи по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, претресени су објекти на шест локација, с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као докази у даљем поступку. Претреси објеката на више локација настављају се и данас, а реализују се у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије СИПА-е у Бањој Луци, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутствима надлежног тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу.

Активности на овом предмету се настављају, а о резултатима јавност ће бити накнадно информисана.