Претресени објекти на десет локација

У акцији „Повратник“ слободе лишено шест лица због неовлаштеног промета опојним дрогама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са полицијским службеницима Полиције Брчко дистрикта БиХ, започели су јуче (16.8.2017. године) оперативну акцију кодног назива „Повратник“, која је усмјерена на сузбијање неовлаштеног промета опојним дрогама.

На подручју Брчко дистрикта БиХ слободе је лишено шест лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама. Још једно лице саслушано је у својству осумњиченог, након чега је отпуштено из службених просторија, док се за једним лицем трага.

Наведена лица сумњиче се да су, у периоду од септембра 2016. до аугуста 2017. године, у сарадњи са лицима из Републике Србије, набављала опојну дрогу хероин и вршила дистрибуцију и препродају на подручју БиХ. Такође се сумњиче да су на подручју БиХ набављала и дистрибуирала опојну дрогу марихуана и спид. Над лицима лишеним слободе још увијек траје криминалистичка обрада и она ће током дана бити предата на даље поступање Тужилаштву БиХ.

Претресени су објекти на укупно десет локација на подручју Брчко дистрикта БиХ и Тузле, с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као докази у даљем поступку. Пронађено је и привремено одузето око 600 грама прашкасте материје која својим изгледом и својствима асоцира на опојну дрогу хероин, око 100 грама сухе зељасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу марихуана, неколико таблета екстазија, дигитална вага, фолије и селотејп траке кориштене за пакирање опојне дроге, један комад ватреног оружја без дозволе са муницијом, лаптопи, рачунари, мобилни телефони и СИМ картице, уређаји за похрану података, одређени документи, биљешке и роковници, одређена количина злата и новац у укупном износу од око 30.000 КМ.

Активности су реализoване по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, уз подршку полицијских службеника МУП-а Тузланског кантона.

Приликом рада на овом предмету остварена је изузетно успјешна сарадња са полицијским службеницима Полиције Брчко дистрикта БиХ и МУП-а Тузланског кантона. Полицијски органи још једном су показали да су сви на истом задатку и да сви имају исти циљ, а то је борба против криминала и стварање безбједног окружења за грађане БиХ.