У акцији „Потенцијал“ припадници СИПА-е лишили слободе шест лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (21.1.2015. године) у оперативној акцији „Потенцијал“ слободе лишили шест лица због недопуштене трговине лијековима и трговине људима, те претресли објекте на 12 локација на подручју Тузле, Живиница, Бијељине, Брчко дистрикта, Угљевика и Мркоњић Града. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта.

Слободе су лишена лица иницијала Н.Ђ. (1992), С.С. (1967), Е.М.И. (1975), М.С. (1967), Д.С. (1972) и С.М. (1990) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 212. КЗ БиХ „Недопуштена трговина“, кривичним дјелом из члана 219. КЗ РС “Производња и стављање у промет производа штетних за лијечење“ и кривичним дјелом из члана 186. КЗ БиХ „Трговина људима“ .

Приликом претреса пронађена је и привремено одузета већа количина медицинских препарата, стимулативних средстава поријеклом из Индије, чија производња, трговина и стављање у промет није дозвољено без одобрења Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

На подручју Тузле су, приликом претреса једног објекта, на лицу мјеста затечене четири женска лица, потенцијалне жртве трговине људима, која су на адекватан начин збринута.

Акцији „Потенцијал“ претходила је вишемјесечна истрага у оквиру које је документована недопуштена трговина лијековима из Индије у БиХ и трговина људима у сврху сексуалне експлоатације.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту у Регионалну канцеларију Бања Лука, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутствима надлежног тужиоца, одлучити о њиховом даљем статусу.