Акција „ПАПИРУС“

У акцији „Папирус“ СИПА лишила слободе 10 лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у данашњој акцији кодног назива „Папирус“, на подручју Сарајева и Зворника слободе су лишили 10 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима кривотворење исправе и овјеравање неистинитог садржаја.

Истрага је под надзором Кантоналног тужилаштва у Сарајеву трајала дужи временски период а спроведена је у сарадњи  са Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине, Министарством унутрашњих послова Републике Србије, Граничном полицијом БиХ, Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево, Министарством унутрашњих послова Републике Српске, Министарством унутрашњих послова Тузланског кантона, Министарством унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона и Министарством унутрашњих послова Средњобосанског кантона. У сарадњи са наведеним органима СИПА је прикупила доказе из којих произилази основана сумња да су чланови организоване групе починили претходно наведена кривична дјела. Овом акцијом СИПА се супротставила организованом криминалу и разбила ланац који се бавио крађом идентитета грађана БиХ, које су користили за израду личних докумената.

На основу досадашње истраге, утврђено је да је наведена група прибавила лажне документе БиХ за 36 лица из криминалног миљеа.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе биће предата поступајућем тужиоцу Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево на даље поступање.