У акцији „Озрен“ припадници СИПА-е лишили слободе Ш.М. (1961) због ратних злочина

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у оквиру предмета кодног назива “Озрен”, данас, 19.7.2013. године, на подручју Сарајева лишили су слободе Ш.М. (1961) из Тешња због постојања основа сумње да је починио кривично дјело ратног злочина.
У претходном периоду Државна агенција за истраге и заштиту запримила је Наредбу Тужилаштва БиХ, број: Т 20 0 КТРЗ 0002051 11 од 06.09.2012. године, која се односи на утврђивање чињенице да су припадници Станице јавне безбједности (СЈБ) Тешањ приводили, затварали и психо-физички злостављали цивиле српске националности на подручју општине Тешањ, у временском периоду од прољећа 1992. године до јесени 1993. године.
С обзиром на сложеност предмета, односно систематичност и методичност у поступању по предметној наредби Тужилаштва БиХ, СИПА је формирала оперативни тим кодног назива "Озрен", с циљем утврђивања чињеничног стања, односно прикупљања доказа о догађајима на подручју поменуте општине. Примјеном оперативно-криминалистичких мјера и радњи, као и примјеном радњи доказивања у складу са Законом о кривичном поступку БиХ (ЗКП БиХ), током протеклих десет мјесеци рада на истрази, припадници СИПА-е су прикупили доказе из којих произилази основ сумње да су припадници СЈБ Тешањ починили кривично дјело ратног злочина, тако што су по избијању ратних сукоба на подручју Босне и Херцеговине, по наредбама тадашњег начелника СЈБ Тешањ Ш.М., вршили противправна лишења слободе, привођења и притварања цивила српске националности у просторије СЈБ Тешањ, под изговором да је мањинско цивилно становништво српске националности општине Тешањ масовно наоружано. По наредби начелника, у притворским просторијама СЈБ Тешањ, грађани српске националности задржавани су више од 72 сата, супротно тадашњем важећем закону, а неки су задржавани и до девет мјесеци без икаквог законског основа. Током задржавања, по наредби начелника СЈБ Тешањ, грађане српске националности вишеструко су испитивали припадници тадашњег СДБ СЈБ Тешањ, припадници криминалистичке полиције и поједини полицајаци, приликом чега су од њих, примјеном психичког и физичког злостављања, изнуђивана признања, на основу којих су неки и правоснажно пресуђени на затворске казне у трајању до 12 година.
Досадашњом истрагом утврђено је да постоје основи сумње да је тадашњи начелник СЈБ Тешањ Ш.М. починио кривично дјело ратног злочина, тако што је подређеним припадницима СЈБ Тешањ издавао наредбе за противправна лишења слободе, привођења и притварања грађана српске националности. Такође је утврђено да је лично учествовао у неким испитивањима и изнуђивањима признања од цивила српске националности, те да их је присиљавао на служење у Армији БиХ, а потом им онемогућавао напуштање подручја општине Тешањ.
Истрагом су откривени и директни извршиоци кривичног дјела ратног злочина које су, поступајући у складу са наредбама тадашњег начелника СЈБ Тешањ, починили примјеном психичке и физичке силе према грађанима српске националности, од које је један грађанин и смртно страдао.
Будући да из резултата истраге коју је спроводила ова агенција произилазе основи сумње да је Ш.М. починио предметно кривично дјело, припадници Државе агенције за истраге и заштиту, данас су, 19.7.2013. године, у Сарајеву, на основу одредбе члана 139. став (1) Закона о кривичном поступку БиХ, лишили слободе лице поменутих иницијала. Приликом лишења слободе Ш.М. је упознат са свим правима које има у складу са одредбом члана 5. Закона о кривичном поступку БиХ, уз пуно поштивање свих његових права регулисаних Европском конвенцијом за заштиту људских права. Лишени слободе приведен је у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), гдје се над њим врши криминалистичка обрада.
Државна агенција за истраге и заштиту предаће Ш.М. Тужилаштву БиХ у року од 24 сата, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, са свим доказима које су истражитељи Агенције до сада прикупили, а из којих произилазе основи сумње да је Ш.М. починио кривично дјело из члана 173. КЗ БиХ „Ратни злочин против цивилног становништва“. У поднесеном извјештају СИПА ће предложити да Тужилаштво БиХ поднесе Суду БиХ приједлог за одређивање притвора према Ш.М, јер из свих прибављених доказа произилази постојање основане сумње, као општег услова за одређивање притвора и постојање притворских разлога предвиђених одредбом члана 132 став (1) тачке б) и д) ЗКП БиХ. Извјештајем су, осим осумњиченог Ш.М., обухваћени и осумњичени С.Д., Ф. Б. и А.А.
Очекујемо да ће Тужилаштво БиХ и у овом предмету поступити у складу са својим надлежностима и на основу чињеничног стања утврђеног прибављеним доказима Суду БиХ поднијети приједлог за одређивање притвора Ш.М., те на тај начин још једном потврдити свој став да у овој земљи не постоје недодирљиви.
Након лишења слободе Ш.М., припадници Државне агенције за истраге и заштиту затражили су усмену сагласност Тужилаштва БиХ за претресе одређених стамбених објеката и покретних ствари, што је Тужилаштво БиХ одбило, а такав однос Тужилаштво БиХ је преседан у досадашњем раду по проблематици ратних злочина.
Напомињемо да су током ове истраге припадници Државне агенције за истраге и заштиту документовали и одређене утицаје на свједоке у овом кривичном предмету, као и пријетње које je лицe лишенo слободе упутилo свједоцима и припадницима СИПА-е, а чији је циљ био ометање истраге. На основу тога Државна агенција за истраге и заштиту поднијела је Тужилаштву БиХ извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу због кривичног дјела из члана 241. КЗ БиХ "Ометање рада правосуђа".

Снимак данашњег привођења погледајте овдје ( снимак РТРС, преузет са WебАваз ).