У акцији „Мастер“ СИПА лишила слободе 21 лице

У оперативној акцији кодног назива „Мастер“ полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, претресли су просторије, станове, возила и остале покретне и непокретне ствари више правних и физичких лица, с циљем проналаска предмета који потичу из извршења кривичног дјела oрганизовани криминал, у вези са кривичним дјелима пореска утаја или превара, царинска превара, примање дара и других облика користи, давање дара и других облика користи и прање новца.

Током акције „Мастер“ лишено је слободе 21 лице, од којих ће 11 лица током дана (26.5.2017. године) бити предато Тужилаштву БиХ на даље надлежно поступање.

Извршено је укупно 49 претреса на више локација на подручју Сарајева, Градачца, Сребреника, Градишке, Бањe Луке и Брчко дистрикта БиХ, приликом чега  су пронађени и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у даљем вођењу кривичног поступка и то:

-         новац у износима од 77.185 евра, 43.960 америчких долара, 55.190 куна, 22.430 србијанских динара, 2.750 швајцарских франака, 500 мађарских форинти, те мањи износи аустралијских долара, енглеских фунти и турских лира;

-         полуаутоматска пушка, два пиштоља и 49 комада муниције.

Поред наведеног, предузете су мјере и радње с циљем блокаде одређеног броја текућих рачуна за шест физичких лица и три правна лица, те је издато шест налога за привремену обуставу трансaкција у укупном износу од 128.908,39 КМ и 5.709,92 евра. Штета по буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ, која је настала као резултат извршења наведених кривичних дјела, износи преко 4,5 милиона КМ.

Оперативну акцију „Мастер“, полицијски службеници СИПА-е реализују у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Зеничко-добојског кантона и МУП-а Средњобосанског кантона.

Полицијски службеници СИПА-е настављају рад у оквиру акције „Мастер“ и „Бонус“, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.