У акцији „Курир“ полицијски службеници СИПА-е претресли 17 локација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у оперативној акцији „Курир“, претресли су данас (21.12.2015. године) 17 локација на ширем подручју Босне и Херцеговине. Акција је изведена у сарадњи са службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ и МУП-а Републике Хрватске, а уз помоћ полицијских службеника Полиције Брчко дистрикта БиХ, МУП-а Тузланског кантона и Посавског кантона.

Лица осумњичена у овом предмету терете се да су, у периоду од августа 2014. године до децембра 2015. године, удружено дјеловала и више пута, преко Граничног прелаза „Орашје“, из БиХ у Републику Хрватску нелегално пренијела новац у готовини, полагала на банковне рачуне отворене у банкама на територији Републике Хрватске, а потом путем банковне трансакције слала правним и физичким лицима на рачуне отворене у пословним банкама у Кини. Робу купљену новцем који је пребациван на рачуне у кинеским банкама, осумњичена лица продавала су „на црно“ на подручју Босне и Херцеговине. Наведена лица изнијела су из БиХ новац у вриједности већој од 23 милиона КМ, чиме су оштетила буџет  БиХ за више од три милиона КМ.

Акцији је претходила вишемјесечна сложена криминалистичка истрага којом су документоване незаконите активности осумњичених правних и физичких лица. Приликом претреса пронађен је и привремено одузет новац у вриједности преко 200 хиљада еура, оружје, пословна документација и више путничких и теретних моторних возила. Наведени предмети послужиће као докази у даљем поступку.

            Након завршетка претреса јавност ће бити детаљније информисана.