У акцији кодног назива „Академик“ одузето око 14 кг сканка

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), након вишемјесечне истраге, реализовали су јуче, 21.2.2018. године, оперативну акцију кодног назива „Академик”. Акција је реализована под надзором Тужилаштва БиХ и у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом, те полицијским службеницима Граничне полиције БиХ и МУП-а Републике Српске.

Током реализације акције на подручју Бање Луке слободе су лишена  три лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. КЗ БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“. Претресено је моторно возило које су користила поменута лица, приликом чега је у посебно направљеном скровишту иза задњег сједишта пронађено и привремено одузето око 14 кг материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу сканк.

Поред претреса у Бањој Луци, полицијски службеници СИПА-е и МУП-а Републике Српске извршили су претресе на више локација на подручју Источног Сарајева и Требиња, приликом чега су на наведеним локацијама пронашли и привремено одузели једну пушку М-48 са 369 комада муниције калибра 7,9 мм, више мобилних телефона те друге предмете који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе криминалистички су обрађена у просторијама МУП-а Републике Српске, те ће у законски одређеном року бити предата на даље поступање надлежном тужиоцу.