У акцији „Казанова“ СИПА лишила слободе девет лица због међународне трговине дрогом

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су, 24.3.2014. године, поступајући по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, у оперативној акцији „Казанова“, слободе лишили девет лица и извршили претресе објеката на десет локација на подручју Мостара, Јабланице, Невесиња и Требиња. Наведене активности реализоване су уз асистенцију припадника Граничне полиције БиХ, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и МУП-а РС.

У акцији „Казанова“ слободе су лишена лица иницијала Ђ.Т., Д.Ш., С.К., Е.Б., Е.К., В.С., Р.П., Д.Д. и Ш.Ћ. због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. КЗ БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“ .
У претресима су пронађени и привремено изузети сљедећи предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку: више мобилних телефона и СИМ картица, одређени новчани износ, мања количина зељасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „сканк“, одређена количина наоружања и други предмети.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту у РК Мостар, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће, у законском року, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Акцији је претходила вишемјесечна истрага у оквиру које је привремено изузета одређена количина опојне дроге „сканк“ и у сарадњи са полицијским органима Републике Хрватске задокументована међународна трговина опојне дроге из Црне Горе у БиХ и Хрватску.