У акцији „Дамаск“ пронађене и привремено одузете бомбе, пушке, муниција и други предмети

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са другим агенцијама за спровођење закона у БиХ, 3.9.2014. године реализовали су антитерористичку акцију кодног назива „Дамаск“ у којој је слободе лишено 16 лица, те претресени објекти на већем броју локација на ширем подручју БиХ.

Након криминалистичке обраде у службеним просторијама СИПА-е, сходно упутствима поступајућег тужиоца, полицијски службеници СИПА-е предали су, 5.9.2014. године, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, на даље поступање Тужилаштву БиХ лица иницијала: Х.Б. (1972), И.Д. (1971), М.К. (1980), Е.Х. (1992), Е.М. (1987), С.Х. (1979), А.Х. (1991), Ј.Ј. (1987) и А.К. (1983), која су лишена слободе у овој акцији.

Против наведених лица СИПА је Тужилаштву БиХ поднијела извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима због постојања основа сумње да су починили кривична дјела финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организовање терористичке групе, а све у вези са кривичним дјелом тероризам.

У оквиру акције „Дамаск“ претресени су објекти на 17 локација на ширем подручју БиХ, при чему су пронађени и привремено одузети сљедећи предмети: ручне бомбе, пушкомитраљези, полуаутоматске пушке, ваздушне пушке и др. врсте пушака, пиштољи, оквирови за муницију, муниција различитог калибра, маскирни панцири и јуришни прслуци. Поред наведеног, привремено су одузети рачунари и рачунарска опрема, уређаји за похрањивање података, мобилни телефони, СИМ картице, пропагандни материјал (ЦД-ови, ДВД-ови, брошуре, књиге, заставе и сл.), разне биљешке, спискови и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Активности у оквиру предмета „Дамаск“ интензивно се настављају у правцу откривања свих извршилаца и документовања кривичних дјела.