У акцији „БАЈЕР“ полицијски службеници СИПА-е лишили слободе пет лица због организованог криминала

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), уз подршку припадника МУП-а Кантона Сарајево и других партнерских агенција данас су (27.5.2015. године) у оперативној акцији „БАЈЕР“ на подручју Сарајева претресли покретну и непокретну имовину на 9 локација и слободе лишили 5 лица.

Слободе су лишена лица иницијала А.А. (1972),  И.А.(1944), А.С.(1971), Ш.Х. (1951)  и Ј.Ш. (1983) због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 342. КЗ ФБиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 383. КЗ ФБиХ „Злоупотреба положаја или овлаштења“, 273. КЗ ФБиХ „Пореска утаја“, 389. КЗ ФБиХ „Кривотворење службене исправе“ и кривичним дјелом из члана 252. КЗ ФБиХ „Склапање штетног уговора“ .

Акцији је претходила вишемјесечна сложена криминалистичка истрага у оквиру које су документоване незаконите активности осумњичених лица у фирми „Босналијек“. Приликом претреса пронађена је документација и други предмети који могу послужити као докази у даљем поступку.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е у Источном Сарајеву, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предата Тужилаштву Кантона Сарајево на даље поступање.