Тим Манивал комитета Савјета Европе боравио у БиХ

У оквиру поступка оцјене усклађености прописа и практичног поступања Босне и Херцеговине са међународним стандардима у борби против прања новца и финансирања терористичких активности, у периоду од 17.11. до 30.11.2014. године у БиХ боравио је десеточлани тим Манивал комитета Савјета Европе.

За вријеме боравка у БиХ, тим Манивала одржао је 59 састанака са 190 представника из више од 100 различитих органа из финансијског и нефинансијског сектора на свим нивоима у БиХ и представницима различитих међународних организација. Од тога, пет састанака одржано је са представницима Криминалистичко-истражног одјељења и Финансијско-обавјештајног одјељења СИПА-е. Циљ састанака био је непосредна провјера ефикасности система превенције и борбе против прања новца и финансирања терористичких активности.

Припадници СИПА-е у протеклих пет мјесеци предузели су низ активности, с циљем стварања потребних претпоставки за успјешно реализовање ових састанака. У оквиру тих активности, координирали су прикупљање података, статистичких показатеља, законских и подзаконских аката, планирали и организовали састанке и све друге потребне активности.

Ради евалуације реализоване посјете, јуче је (3.12.2014. године) у службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту одржан састанак Радне групе институција БиХ за спречавање прања новца и финансирање терористичких активности, којом предсједава службеник СИПА-е Борислав Чворо. На састанку је исказано задовољство досадашњим током поступка оцјене усклађености прописа и практичног поступања Босне и Херцеговине са међународним стандарадима у овој области.

Радна група усвојила је закључке којим позива Савјет министара БиХ, релевантна министарства и агенције на свим нивоима у БиХ да, ради побољшања коначне оцјене, интензивирају активности у вези са доношењем подзаконских аката и интерних прописа којима се систем спречавања прања новца у БиХ усклађује са новим Законом о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности БиХ. Такође је указано на неопходност интензивирања успостављања и почетка рада надзорних органа у складу са наведеним законом.
 

.