Студенти постдипломског студија Факултета политичких наука посјетили СИПА-у

Студенти друге године постдипломског студија Факултета политичких наука у Сарајеву, данас су, 5.12.2013. године, у пратњи професора др Владе Азиновића, посјетили Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА), гдје је организовано предавање из области тероризма.

Студентима који на Одсјеку за безбједност ФПН-а слушају предмет „Тероризам и политичко насиље“, предавања су одржали представници Одсјека за борбу против тероризма и трговине АБХО и Јединице за специјалну подршку СИПА-е, који се у свакодневном раду сусрећу са овим феноменом.

Да би се приближио феномен тероризма као најозбиљније безбједносне пријетње данашњице на глобалном нивоу, предавањима су обухваћене области које се односе на мјесто и улогу коју СИПА има у безбједносном систему БиХ, те надлежности СИПА-е у борби против овог вида криминала.

У склопу посјете студенти су обишли службене просторије СИПА-е које користе припадници поменутог одсјека, као и сале за саслушање, а уприличена је и посјета бази Јединице за специјалну подршку СИПА-е. Такође, гледали су промотивни филм Јединице за специјалну подршку, у којем су приказане вјежбе специјалаца, али и инсерти из стварних оперативних акција. Студенти су имали могућност да се окушају на „ласер шоту“, а презентована им је и показна вјежба.

Данашња посјета један је од резултата успјешне сарадње између Државне агенције за истраге и заштиту и Одсјека за безбједносне и мировне студије Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву, која ће се наставити и у предстојећем периоду.