Специјалци СИПА-е успјешно завршили обуку за водиче и спасиоце

Седам полицијских службеника Јединице за специјалну подршку Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) успјешно је окончало тренинг за водиче и спасиоце. Тренинг је одржан у периоду од 24. до 28.10.2014. године у организацији Рафтинг клуба „Кањон“ из Бање Луке, а спроведен је по правилима Интернационалне рафтинг федерације (ИРФ).

Током тренинга припадници Јединице за специјалну подршку прошли су теоријски и практични дио наставе који се првенствено односио на технике спасавања на води. Теоријски дио обухватао је упознавање са опремом, хидрологијом, техникама веслања и спасавања, а практични дио је реализован на води у кањону ријека Таре и Дрине. У оквиру практичног дијела специјалци су увјежбавали технике веслања, управљање рафтинг чамцима на дивљим водама и у условима елементарних непогода, као и технике спасавања и рада на води, те употребу конопаца и система извлачења лица и МТС-а из воде.

Извођач теоријског и практичног дијела обуке био је инструктор Интернационалне рафтинг федерације Александар Пастир. Ова обука подигла је на још већи ниво знање и вјештине припадника Јединице за специјалну подршку, а специјалци СИПА- наставиће усвајати нова знања и усавршавати се како би могли успјешно одговорити свим безбједносним изазовима.