Специјалци СИПА-е учествују у програму обуке америчких маринаца

Припадници Јединице за специјалну подршку СИПА-е учествују у седмодневном програму обуке америчких маринаца са особљем за безбједност Амбасаде САД, те припадницима МУП-а Кантона Сарајево и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

На простору бивше касарне „Славиша Вајнер Чича“ у Источном Новом Сарајеву данас је (21.5.2015. године) изведена вјежба којој су присуствовали и представници медија. Представницима медија обратио се аташе за безбједност Амбасаде САД Кевин Марфи, извршни официр америчких маринаца Адам Дрекслер и представници полицијских органа који су учествовали у обуци.

Аташе за безбједност Амбасаде САД рекао је да је обука реализована ради додатног јачања сарадње која је изврсна, усавршавања и подизања спремности припадника јединица како би могли одговорити на све изазове са којима се сусрећу у раду.

Капетан америчких маринаца рекао је да је ово била изванредна прилика за унапређење сарадње и партнерства, те размјену искуства. „Имали смо прилику да учимо од ваших институција и они од нас“, истакао је Дрекслер.

СИПА изражава посебно задовољство јер су припадници Јединице за специјалну подршку СИПА-е имали прилику да учествују у обуци коју спроводи најпознатији вод америчких маринаца Фаст тима.

„Овакав вид обуке и размјене искустава са припадницима специјалног тима америчких маринаца подићи ће на још већи ниво знање и вјештине припадника Јединице за специјалну подршку СИПА-е у области тактике специјалних дејстава, што ће им помоћи да ефикасно и професионално одговоре свим сигурносним изазовима у будућем раду“, рекао је в.д. команданта Јединице за специјалну подршку СИПА-е Јовица Миросављевић.

Видео прилоге информативних емисија о заједничкој вјежби можете погледати овдје.