Резултати презентованина конференцији „Партнерством до отворене власти у БиХ“

СИПА учествовала у пројекту ТИ БиХ „Проактивна транспарентност у јавној управи“

Транспаренси интернешнал у БиХ (ТИ БиХ) данас је (18.4.2016. године) у Сарајеву организовао конференцију под називом „Партнерством до отворене власти у БиХ“. На конференцији су, између осталог, презентовани резултати досадашњих активности институција и организација цивилног друштва у области проактивне транспарентности и резултати рада са институцијама на државном нивоу који се односио на проактивну објаву информација.

Међу позитивним примјерима посебно су истакнуте активности Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у области односа са јавношћу и проактивне транспарентности, које је презентовала портпаролка СИПА-е Кристина Јозић. Акценат је био на проактивној објави информација од интереса за јавност, унапређењу интерне комуникације која је предуслов за учинковиту екстерну комуникацију, редизајнирању веб странице СИПА-е у складу са најсавременијим трендовима, кориштењу друштвених мрежа (Јутјуб, Фејсбук, Твитер) и онлајн комуникацији уопште, те другим активностима које је СИПА предузела у протеклом периоду.

Пројект координаторка у ТИ БиХ Елвира Мујкић оцијенила је да су државне институције у БиХ направиле одређени напредак у смислу проактивне комуникације с грађанима и објаве одређених података, док је ситуација на федералном нивоу драстично другачија а институције у комуникацији с грађанима су „затворене“. Посебно је похвалила напоре СИПА-е у овој области, нагласивши кориштење друштвених мрежа, у чему је СИПА направила позитиван искорак у односу на друге институције.

У протеклом периоду СИПА је учествовала и у пројекту „Проактивна транспарентност у јавној управи“ који је реализован током фебруара и марта ове године у организацији ТИ БиХ уз подршку Владе Уједињеног Краљевства. У оквиру пројекта предузете су активности у области проактивне транспарентости, које су резултирале објавом додатних садржаја на wеб страници СИПА-е.