СИПА учествовала у међународној оперативној акцији „Драгон“

У периоду од 9. до 13. октобра 2017. године на подручју 27 држава Европске уније (ЕУ), те Норвешке, Молдавије, Македоније, Босне и Херцеговине, Србије, Колумбије и Сједињених Америчких Држава проведена је оперативна акција кодног назива „Драгон“.

Оперативна акција „Драгон“ четврта је у серији заједничких акција које проводе чланице ЕУ, агенције ЕУ и партнери под окриљем Еуропола, уз подршку Еуроџаста, Фронтекса и Интерпола, а усмјерена је на борбу против међународног организованог криминала.

Ова акција проведена је на територији БиХ у периоду од 11. до 13. октобра, а била је усмјерена на откривање и сузбијање незаконитих миграција, као и других криминалних активности које прате незаконите миграције, као што су кријумчарење незаконите робе, трговина људима, кривотворење докумената и друга кривична дјела.

Акцију „Драгон“ у БиХ координирала је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, гдје је успостављен Координациони центар за БиХ. У реализацији акције учествовали су Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, Државна агенција за истраге и заштиту, Гранична полиција БиХ, Служба за послове са странцима БиХ, Федерална управа полиције, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Полиција Брчко дистрикта БиХ, те сви кантонални МУП-ови.

Оперативна акција „Драгон“ примјер је успјешне сарадње полицијских и других органа, како у БиХ, тако и на међународном нивоу.