Нова акција СИПА-е

СИПА у акцији „Чекић“ слободе лишила три лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (25.2.2015. године) у оперативној акцији „Чекић“ на подручју Сарајева слободе лишили три лица и претресли објекте на три локације, с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Слободе су лишена лица иницијала А.М. (1953), Р.Б. (1966) и С.Ш. (1971) због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 217. КЗ БиХ „Примање дара и других облика користи“, кривично дјело из члана 218. КЗ БиХ „Давање дара и других облика користи“, кривично дјело из члана 220. КЗ БиХ „Злоупотреба положаја или овлашћења“, кривично дјело из члана 238. КЗ БиХ „Кршење закона од стране судије“ и кривично дјело из члана 209. КЗ БиХ „Прање новца“.

Акцији „Чекић“ претходила је вишемјесечна сложена криминалистичка истрага у оквиру које су задокументоване незаконите активности осумњичених лица.

Лица лишене слободе приведена су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.