СИПА спровела интерни поступак поводом објављивања службеног акта под ознаком „Tајно“ у медијима

Након што је садржај службеног акта Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) са ознаком повјерљивости „Тајно“, који се односио на предмет „Озрен“, а који је Агенција, 21.8.2013. године, упутила Тужилаштву БиХ, у потпуности објављен у магазину „ДАНИ“ 17.10.2013. године, а потом у дневним новинама „Ослобођење“ 18.10.2013. године, те касније и у другим медијима, Одјељење за унутрашњу контролу СИПА-е предузело је потребне мјере и радње из своје надлежности, с циљем утврђивања свих битних чињеница и околности у вези са објављивањем предметног акта у медијима.

Након свеобухватних провјера које су спровели службеници Одјељења за унутрашњу контролу СИПА-е, утврђено је и констатовано у завршном извјештају да службеници СИПА-е наведени службени акт нису учинили доступним поменутим медијима, те да је акт уредно отпремљен Тужилаштву БиХ.

О резултатима извршених провјера, а с циљем утврђивања даљих битних чињеница и околностима у вези са напријед наведеним, СИПА је информисала Министарство безбједности БиХ (Сектор за заштиту тајних података), од којег је затражила да у оквиру својих надлежности предузме потребне мјере и радње, односно да иницира спровођење интерних поступака у институцијама којима је акт упућен.

У складу са законским прописима, Државна агенција за истраге и заштиту достваила је Тужилаштву БиХ извјештај о почињеном кривичном дјелу против НН извршиоца или више њих, због постојања основа сумње о почињеном кривичном дјелу из члана 164. КЗ БиХ „Одавање тајних података“.