Акција „Колектив“

СИПА претресла просторије Казнено-поправног завода у Зеници

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у оквиру предмета кодног назива „Колектив“, лишили су слободе три лица и претресли службене просторије Казнено-поправног завода у Зеници.

Претрес је извршен на основу наредбе Општинског суда у Зеници, с циљем прикупљања доказа о извршењу кривичних дјела из члана 383. став (2) КЗ ФБиХ „Злоупотреба положаја или овлаштења“ и из члана 349. став (2) КЗ ФБиХ „Спречавање доказивања“, за која су осумњичена три лица.

За помeнута лица постоје основи сумње да су у протеклом периоду предузимала незаконите активности у поступку набавке, преузимања и складиштења робе за потребе Казнено-поправног завода у Зеници, при чему су лажно приказивали стање o потрошњи робе, вршили исправке у службеним евиденцијама, те покушали да сакрију и униште службене исправе и документацију, а све са циљем стицања противправне имовинске користи.

Након окончања предмета привремено је одузета документација, односно робне картице, улази и излази робе, рачуни, отпремнице, требовање материјала и др., која може послужити као доказ о извршењу наведених кривичних дјела.