Наставак акције „Лист“

СИПА претресла два објекта на подручју Груда

У наставку акције кодног назива „Лист“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (13.9.2015. године) претресли два објекта на подручју општине Груде. Активности су изведене у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ.

 

Претресени су објекти које користе лица иницијала Р.Б. и З.Б. с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Током претреса пронађена је и привремено одузета једна машина за сјечење дувана, око 170 кг сјеченог дувана и други предмети. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, уз асистенцију припадника МУП-а Западно-херцеговачког кантона.

Лица иницијала Р.Б. и З.Б. сумњиче се да починила кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелом пореска утаја или превара. Они се сумњиче да су као чланови организоване криминалне групе током 2015. године више пута на тржиште Републике Хрватске прокријумчарили веће количине сјеченог дувана и незаконито убацили у илегалан промет. Р.Б. и З.Б. позвани су јуче у службене просторије СИПА-е и саслушани у својству осумњичених.

Током рада на овом предмету остварена је блиска сарадња са полицијским органима Републике Хрватске, приликом чега су интензивно размјењивана оперативна сазнања и информације. Такође, на подручју Републике Хрватске јуче су координирано спроведене активности на терену.

Подсјећамо, у оквиру акције ”Лист“, која је започета 13. јула ове године, СИПА је лишила слободе више лица које се доводе у везу са кријумчарењем високотарифних роба у БиХ, односно незаконитим прометом дувана у листу и сјеченог дувана, те претресла објекте на 31 локацији на ширем подручју БиХ.