У току акција „Лиштица“

СИПА претреса објекте на 25 локација на ширем подручју БиХ

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су рано јутрос (11.2.2016. године) акцију кодног назива „Лиштица“ на подручју Груда, Широког Бријега, Читлука, Зенице и Сарајева.

Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, МУП-а Западнохерцеговачког кантона и МУП-а Зеничко-добојског кантона.

У току су претреси објеката на 25 локација и лишења слободе више осумњичених лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, пореска утаја или превара и прање новца. До сада је у претресима пронађено и привремено одузето више од три тоне резаног дувана, а претреси на већем броју локација и даље трају.

Припадници организоване криминалне групе сумњиче се да су у периоду од новембра 2015. до фебруара 2016. године, с циљем стицања противправне имовинске користи, незаконито набављали дуван у листу, прерађивали га и резали, те веће количине резаног дувана неовлаштено продавали препродавцима и крајњим купцима широм БиХ, без претходног обиљежавања акцизним маркицама и плаћања обавезне акцизе и ПДВ-а.

Процјењује се да су наведеним незаконитим дјеловањем у периоду од три мјесеца продали најмање 55 тона дувана, чиме је буџет БиХ оштећен за износ од око 7.850.000 КМ, а прибављена противправна имовинска корист већа је од 1.200.000 КМ.

Акцији је претходила интензивна криминалистичка истрага коју су истражитељи СИПА-е спровели под надзором Тужилаштва БиХ с циљем документовања незаконитих активности осумњичених лица.

Више информација биће саопштено током дана.