Наставак акције „Курир“

СИПА претреса објекте на 18 локација на ширем подручју БиХ због сумње на пореску утају и прање новца

У наставку акције „Курир“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (15.4.2016. године) започели претресе објеката на 18 локација на подручју Сарајева, Мостара, Прњавора, Тузле и Брчко дистрикта БиХ с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Полицијски службеници претресају стамбене и пословне објекте, покретне ствари, те магацинске просторе и малопродајне и велепродајне објекте више правних лица због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело удруживање ради чињења кривичног дјела у вези са кривичним дјелима пореска утаја и прање новца, а све у вези са чланом 31. КЗ БиХ „Помагање“. За наведена кривична дјела сумњичи се девет физичких лица кинеских држављана и више правних лица, чији се стамбени и пословни објекти претресају.

Акција се реализује по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ и спроводи се заједно са службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и Полиције Брчко дистрикта БиХ.       

Наведена лица сумњиче се да су удруженим дјеловањем на подручју БиХ вршила кривична дјела пореска утаја или превара и прање новца, тако што је више правних лица у власништву кинеских држављана организовало и вршило увоз разних врста роба из Кине, а највећи дио робе продаван је без евидентирања у пословној документацији. На овај начин прибавили су веће количине новца без поријекла, који су потом посредством више сарадника који су бх. држављани нелегално пребацивали у Хрватску, одакле је преко рачуна пословних банака трансфериран на рачуне сарадника у Кини. Сумњиче се да су, у периоду од 1.1.2013. до 31.12.2015. године, на овај начин изнијели из БиХ новац у вриједности од око три милиона евра, чиме су оштетили буџет БиХ за више од 430 хиљада евра.

Јавност ће накнадно бити информисана о коначним резултатима данашње акције