СИПА поднијела извјештај Тужилаштву БиХ против два физичка лица и два правна лица

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) данас је (28.4.2020.године) Тужилаштву Босне и Херцеговине поднијела извјештај о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима против два физичка лица и два правна лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Прање новца“, у вези са кривичним дјелима из члана 251. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Превара у привредном пословању“ и члана 294. истог закона „Превара“.

Подношењу извјештаја претходила је истрага коју је провела СИПА због постојања основа сумње да су наведена лица починила кривично дјело прање новца у износу од 300.000,00 евра и за наведени износ оштетила правно лице из једне од земаља Европске уније у вези са набавком и испоруком заштитне медицинске опреме током актуелне ситуације изазване пандемијом корона вируса.

Активности на документовању пријављених кривичних дјела започете су и проведене на основу информација прикупљених међународном сарадњом са надлежним органима из иностранства, у оквиру којих су привремено одузети предмети и документација од два физичка лица и четири правна лица са подручја Тузланског кантона и Зеничко-добојског кантона.