СИПА поднијела Извјештај о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), у оквиру предмета „Босналијек“, Тужилаштву Босне и Херцеговине поднијела је 30.3.2018. године Извјештај о постојању основа сумње о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима, против пет физичких лица, једног држављанина БиХ и четири страна држављана, као и два страна правна лица.

У Ивјештају се наводи да постоји основ сумње да су поменута лица починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 383. КЗ ФБиХ „Злоупотреба положаја или овлаштења“ и члана 209. КЗ БиХ „Прање новца“.

Током истраге утврђено је да су наведена лица током 2016. и 2017. године, поступајући супротно пословним интересима компаније „Босналијек“ ДД Сарајево, уступили потраживања од два страна правна лица, која су уредно извршавала своје обавезе, такође страном правном лицу, које је задржало за себе најмање 3.600.000 КМ. Ово је омогућено закључивањем уговора о уступању потраживања и прикривено обављањем трансакција између више европских земаља. У истом периоду, наведена лица су средства Босналијека у вишемилионском износу искористила за куповину дионица „Босналијека“, што су прикрилe обављањем трансакција између рачуна правних лица из укупно шест земаља.