Под надзором Кантоналног тужилаштва

СИПА на подручју Сарајева спроводи оперативну акцију „Ребус“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) рано јутрос (30.11.2015. године) започели су оперативну акцију кодног назива „Ребус“ која се спроводи на ширем подручју Сарајева.

У акцији „Ребус“ слободе је лишено пет лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима пореска утаја, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига или исправа, подношење лажне пореске пријаве и прање новца.

Слободе су лишена лица иницијала А.М. (1971), А.Ћ. (1972), Е.Ш. (1985), А.Б. (1984) и А.М. (1969). У току су претреси стамбених и пословних објеката на 14 локација, с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе сумњиче се да су починила поменута кривична дјела обављајући различите дужности и послове у привредним друштвима „Мрква груп д.о.о. Сарајево“ и „Мрква д.о.о. Сарајево“. Сумња се да је незаконитим активностима осумњичених лица у овом предмету буџет ФБиХ оштећен за више милиона КМ.

Наведене активности реализоване су по наредбама Кантоналног суда у Сарајеву и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, а резултат су вишемјесечне истраге. Приликом рада на овом предмету, полицијски службеници СИПА-е остварили су блиску сарадњу са службеницима Пореске управе Федерације БиХ, а данашње активности спроведене су у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата на даље поступање Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево.