СИПА на подручју Сарајева, Мостара и Бугојна лишила слободе шест лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (21.12.2015. године), у оперативној акцији „Лифт“, на подручју Сарајева, Мостара и Бугојна лишили слободе шест лица и претресли објекте на шест локација.

Наведене активности реализоване су по наредби Суда БиХ, а у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и Кантона Сарајево. Посебан вид помоћи пружила је Федерална управа цивилне заштите. Акција „Лифт“ резултат је вишемјесечне истраге коју су истражитељи СИПА-е спровели под надзором Тужилаштва БиХ.

Слободе су лишена лица иницијала Х.Х. (1983), М.С. (1961), М.Ш. (1959), М.П. (1978), Н.П. (1957) и М.М. (1978) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 193. КЗ БиХ „Неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе“.

Наведена лица сумњиче се да су као чланови организоване криминалне групе, током 2015. године, набављали, пребацивали, те препродавали оружје на подручју Босне и Херцеговине, СР Њемачке и Републике Србије, с циљем прибављања противправне имовинске користи.

Током претреса пронађена је већа количина оружја, муниције, експлозива и експлозивних направа, који су привремено одузети и служиће као докази у даљем поступку.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије СИПА-е, гдје се  криминалистички обрађују, након чега ће, уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.