СИПА на подручју Херцеговине реализовала оперативну акцију „X“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (20.2.2017. године) реализовали оперативну акцију кодног назива „X“, усмјерену против организованог криминала.

У сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Граничном полицијом БиХ, МУП-ом Кантона Сарајево, МУП-ом Херцеговачко-неретванског кантона и МУП-ом Западно-херцеговачког кантона, а по наредби Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ, претресени су објекти на десет локација и слободе је лишено девет лица.

Лица лишена слободе сумњиче се да су починила кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима неовлаштени промет опојним дрогама, кријумчарење, злоупотреба службеног положаја или овлаштења и кривичним дјелом тешка крађа. Наведена лица сумњиче се да су се као припадници организоване криминалне гpупе, заједно са другим њима познатим лицима, у периоду од 2013. године до 2016. године на подручју Босне и Херцеговине, удружили ради чињења кривичних дјела с циљем прибављања противправне имовинске користи. Употребом софистицираних алата и опреме, обијањем и савладавањем већих препрека, на нарочито опасан и дрзак начин, од власника су одузимана и присвајана скупоцјена путничка моторна возила. Отуђена возила су скривана на различитим локацијама на подручју Херцеговине, након чега су уз новчану накнаду враћана власницима или растављана у дијелове и продавана на подручју БиХ и Републике Хрватске.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, поступајући тужилац Тужилаштва БиХ донијеће одлуку о даљем статусу лица лишених слободе.

Више информација о резултатима данашње акције јавности ће бити саопштено