СИПА на Конвенцији шефова европских полиција у Европолу

Замјеник директора Државне агенције за истраге и заштиту Ђуро Кнежевић присуствовао је Конвенцији шефова европских полиција, која се од 26. до 28. септембра 2018. године одржала у сједишту Европола у Хагу. Будући да је Република Аустрија тренутна предсједавајућа Савјета Европске уније, домаћин овогодишње конвенције, поред Европола, била је и Полиција Републике Аустрије.

Конвенцији су присуствовали високорангирани представници полиција из свих земаља чланица Европске уније, држава кандидата за улазак у Европску унију, али и представници осталих агенција и институција Европске уније и међународних организација. На маргинама Конвенције такође је одржан и низ билатералних и мултилатералних састанака између представника европских полиција.

Теме које су обиљежиле овогодишњу Конвенцију биле су интероперабилност база података, рад полиције у заједници, те Европол као центар за размјену информација и знања. Конвенција је и ове године створила јединствену прилику за размјену најбољих пракси између шефова полиција и дискусију о заједничким безбједносним изазовима, а посебно је истакнут значај јачања међународне полицијске сарадње на глобалном нивоу, као једног од најважнијих алата у борби против свих врста криминала.