СИПА на Граничном прелазу слободе лишила једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (25.10.2018.године) на Граничном прелазу „Изачић“ лишили слободе једно лице због постојања основа сумње у извршење кривичног дјела из члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Прање новца“. Наведено лице претходно су задржали на излазу из БиХ полицијски службеници Граничне полиције БиХ.

Лишењу слободе осумњиченог претходила је вишемјесечна истрага коју је СИПА провела по наредби Тужилаштва БиХ, у вези с чим је, 7.3.2018. године, надлежном тужилаштву поднијет извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима против два физичка лица и једног правног лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Прање новца“. Постоје основи сумње да су осумњичена лица, с циљем прикривања природе, извора и поријекла новчаних средстава у укупном износу од 372.792,02 евра, као овлаштена лица за располагање новчаним средствима, користили рачуне једног правног лица, отворене код „UniCredit“ банке а.д. Бања Лука и НЛБ банке а.д. Бања Лука, на које су примили шест безготовинских ино уплата са рачуна једне од њемачких компанија, у укупном износу од 372.792,02 евра. Наведена средства прибављена су тако што је почињена превара на штету њемачке компаније, те су безготовински трансферисана и готовински исплаћивана са рачуна.

 

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лице лишено слободе биће предато у надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.